Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η τρόικα ρίχνει τη «χαριστική βολή» στις ευπαθείς ομάδες.

Την κατάργηση 15 φοροαπαλλαγών για ανέργους, αναπήρους, συνταξιούχους και θύματα πολέμου θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη με σχέδιο εφιάλτη το οποίο θα εξοντώσει, φορολογικά, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ηδη οι τεχνικές υπηρεσίες της τρόικας...
έχουν καταρτίσει σχέδιο για την επιβολή φόρου εισοδήματος σε όλα τα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, στο επίδομα ανεργίας και στο ΕΚΑΣ. 

Προβλέπει επίσης την κατάργηση ή τη μείωση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ που ισχύει για τους

αναπήρους, την περικοπή ή την κατάργηση των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, οι οποίες ισχύουν για τους αναπήρους, τους τριτέκνους, τους πολυτέκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την εξάλειψη του προσαυξημένου στα 9.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου που ισχύει για νέους έως 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. 

Το συνολικό ποσό των εσόδων που προβλέπεται να εξασφαλιστεί από τις περικοπές και τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα φθάνει τα 229.000.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο της τρόικας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», μπαίνουν οι ακόλουθες περιπτώσεις φοροαπαλλαγών:

- Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου.

Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον:

-Παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
-Είναι τυφλοί.
-Είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού.
-Πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.
-Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο, ή αξιωματικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας, ή αξιωματικοί που, εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.
-Είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία.

- Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων:

-Οι συντάξεις και κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε αναπήρους πολέμου και θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου ως και σε αναπήρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά που έπαθαν ατύχημα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους προδήλως, αναμφισβήτητα και εξαιτίας αυτής.
-Η σύνταξη που καταβάλλεται σε αναπήρους πολέμου με βάση τα έτη υπηρεσίας τους στο Δημόσιο, κατά το ποσό της αναπηρικής σύνταξης την οποία θα ελάμβανε ο δικαιούχος αν δεν είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα λήψης της.
-Το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση η οποία απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία).
-Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%.

- Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.
- Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματος. Το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι αφορολόγητο.
- Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος.
- Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης δεν ισχύουν:
-για αυτοκίνητα Ι.Χ. ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
-για έναν μόνο οικιακό βοηθό που απασχολείται από φορολογούμενο με αναπηρία 67% και πάνω ή από συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 ετών.

Εξάλλου, οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες για κατοικίες, Ι.Χ., σκάφη, πισίνες κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών μειώνονται κατά 30%.

- Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων.
- Το αυξημένο αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με χαμηλό εισόδημα.
- Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.


Για Ι.Χ. και αγορά πρώτης κατοικίας

Επίσης, η τρόικα θα απαιτήσει να καταργηθούν:

- Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας.
- Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
- Οι απαλλαγές των πολυτέκνων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
- Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου μέχρι 275.000 ευρώ, αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.
- Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τριτέκνους και πολυτέκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.
- Η απαλλαγή των επιβατικών αυτοκινήτων των αναπήρων από τον φόρο πολυτελείας.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου