Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Πάνω σε τοίχο έπεσε ο Σαμαράς μιλώντας στη Μέρκελ.

Τι είπαν στο τετ α τετ Σαμαράς – Μέρκελ


Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η συνάντησή Σαμαρά – Μέρκελ διήρκεσε περί τα 20 λεπτά και όμως αναφέρουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι έλληνες δεν αντέχουν και άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, δίνοντας έτσι και το στίγμα του πλαισίου συζήτησης που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ελλάδα ....

...είναι στο Μνημόνιο και θα πρέπει να τηρήσει απαραιτήτως τα συμφωνηθέντα.

Η απάντηση της καγκελαρίου δεν ικανοποίησε τον κ. Σαμαρά ο οποίος τόνισε για μια ακόμη φορά πως ο λαός δεν αντέχει άλλο, ενώ επεσήμανε για πρώτη φορά τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Το μόνο που δέχτηκε να συζητήσει η κ. Μέρκελ ήταν τελικά το χρονοδιάγραμμα, βάζοντας έτσι τη συζήτηση στον… πάγο!

Στο περιθώριο των συνόδων στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε και τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

«Ψίθυροι» για την παρουσία Στουρνάρα

Σε μια κίνηση ισχυρού πολιτικού συμβολισμού ο κ. Σαμαράς πήρε για πρώτη φορά μαζί του στη σύνοδο του ΕΛΚ τον υπουργό ΟικονομικώνΓιάννη Στουρνάρα.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στο ΕΛΚ είναι από μόνη της είδηση και η κίνηση υποδηλώνει πολλά, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια για ενδεχόμενη αξιοποίησή του σε ευρωπαϊκή θέση.
Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε κάποια στιγμή μετά τις καθορισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν πως ο Α.Σαμαράς επιθυμούσε να έχει μαζί του τον υπουργό οικονομικών για την περίπτωση που η Α.Μέρκελ του ζητούσε νούμερα. Παρουσίες τρίτων όμως δεν συνηθίζονται στις τετ-α-τετ συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ και το πρόβλημα των αριθμών θα μπορούσε να έχει λυθεί με ένα απλό σημείωμα.
Ο πραγματικός λόγος της παρουσίας του Γ.Στουρνάρα στο ΕΛΚ, είναι πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιάσει στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το ΕΛΚ, τον άνθρωπο που προορίζει να καταλάβει τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, από τη νέα της θητεία μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Γ.Στουρνάρας, εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, είναι ένα πρόσωπο διακομματικής αποδοχής, τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία στα κοινοτικά, από την εποχή ακόμα που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη διαπραγματευόταν την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επιεκντρώνεται στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος είναι να διπλασιαστούν τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΤΕπ για δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα κυριαρχήσει τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το θέμα έχει αναβαθμιστεί, κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα. Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι έχει διευρυνθεί η ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου