Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Θα δανειστούν άλλα 5 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι για δεύτερη «έξοδο» στις αγορές.


Ακόμη ένα βήμα της Ελλάδας προς την έξοδο στις αγορές σχεδιάζει υπό άκρα μυστικότητα η κυβέρνηση και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την έκδοση ομολόγου 7ετους διάρκειας ώστε να αντλήσει από .........3 μέχρι 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έκδοση τους θα γίνει το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο.
 
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το επιτόκιο μπορεί «άνετα να κινηθεί κάτω από το 5%».
 
Η οποιαδήποτε τέτοια απόφαση βέβαια πρέπει να περάσει και από την τελική έγκριση των δανειστών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν της κατάρτισης του σχεδίου αναφέρουν πάντως ότι η τρόικα δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές.
 
Θετικό σε ένα τέτοιο βήμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό τον όρο όμως να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν είχε δηλώσει ότι «ένας από τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές».
 
Όσο για την ευρωπαϊκή πλευρά, οι απόψεις για την κίνηση αυτή διίστανται, ενώ το Βερολίνο φαίνεται να προκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 11 δισ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου