Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Στο κόκκινο 3 εκατομμύρια δάνεια - Δύο στα τρία στεγαστικά δεν πληρώνονται πάνω από ένα χρόνο.

του Θάνου Πασχάλη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και την ανάγκη να απαιτηθούν σύντομα νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις για
τις Τράπεζες ​κρούει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος εξαιτίας της συνεχούς και ταχείας επιδείνωσης που καταγράφεται αναφορικά με τον όγκο, την αξία και την ποιότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε σύνολο 9,4 εκατομμυρίων τραπεζικών χαρτοφυλακίων τα 3 εκατομμύρια από αυτά δεν εξυπηρετούνται ,είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας η απροθυμίας από τους κατόχους τους, είτε λόγω ........της αβέβαιης είσπραξης τους ,με αποτέλεσμα το κοντέρ των "κόκκινων" δανείων να καταγράφει το νούμερο των 109 δις ευρώ.
Μάλιστα ,όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα δύο στα τρία μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν κατά πολύ τους 3 μήνες (χρόνος που ένα δάνειο χαρακτηρίζεται σε καθυστέρηση αποπληρωμής), ξεπερνώντας ακόμη και τον ένα χρόνο,χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγελθεί από τις ίδιες τις Τράπεζες.
Με ένα λόγο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ή επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει σε πολύμηνη στάση πληρωμών για την εξυπηρέτηση του δανείου τους προς τις Τράπεζες.
Μάλιστα κάποιοι από αυτούς που πήραν στεγαστικό δάνειο (ποσοστό 70%) έχουν να αποπληρώσουν δόση πάνω από ένα χρόνο και σε ένα ποσοστό 40% από αυτούς η καθυστέρηση ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Αναφορικά με όσους έλαβαν καταναλωτικό δάνειο ποσοστό 76% από αυτούς βρίσκεται σε καθυστέρηση καταβολής δόσεων άνω του 6μηνου. 
Η επιδείνωση της κατάστασης αποδίδεται στην παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, στην επιβολή δυσβάστακτων φορολογικών βαρών αλλά και στην επιβολή των capital controls.
Αποτέλεσμα αυτών είναι μόλις 2,8 "κόκκινα"δάνεια στα 100 να καθίστανται ενήμερα,ενώ αντιθέτως 3,5 στα 100 παίρνουν το δρόμο της στάσης πληρωμών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος στη μελέτη της εκπέμπει S.O.S ότι εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα που σχετίζονται με αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τα "κόκκινα" δάνεια θα πάρουν το δρόμο της ανηφόρας προκαλώντας την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για την ενίσχυση των αποθεματικών των Τραπεζών.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου