Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΔΝΤ: Διαφωνούμε με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2022.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Ευρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» υποστήριξε ο Τζέρι Ράις κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως οι διαφωνίες παραμένουν μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων, ενώ αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε πρόσκληση.....

... στη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ για να επισκεφθεί την Αθήνα, κι εκείνη την αποδέχτηκε με χαρά.

Το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζέρι Ράις το Ταμείο αποδέχτηκε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ωστόσο υποστηρίζει πως ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ μετά έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο για την περίοδο 2023- 2060.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση του στόχους και τις παραμέτρους που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης που έχει το Ταμείο τονίζοντας ότι είναι «ρεαλιστική» και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου. 


Υπογράμμισε δε, ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου.


Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου